Vetlanda - en stad med ax

Jag befinner mig som sagt i Vetlanda. Kanske finns någon läsare som inte har koll på Vetlanda. Har därför slängt på mig undersökningsstövlarna för att nosa upp vad jag kan finna om denna lilla, viktiga stad. Måste säga att jag faktiskt älskar Vetlanda även om jag ibland häver ur mig elaka saker om denna stad. Tidigare var stadens slogan "kommunen med ax" vilket kom ifrån att det är ax i Vetlandas stadsvapen. Nu är den däremot "här växer både människor och företag"



Vetlanda kommun om Vetlanda
Vetlanda är en välmående småstadskommun med ett blomstrande näringsliv, bra kommunal service, väl utvecklad handel och ett rikt fritidsutbud. Superlativen flödar

Att leva i Vetlanda
Att bo i Vetlanda innebär på många sätt ett annat liv än att bo i någon storstad. Här är avstånden små, tempot lite lugnare och det går snabbt att ta sig fram överallt. Dessutom är det nära till naturen och alla våra insjöar. Så det är skillnad på att bo i Vetlanda och en storstad?

Älskade Vetlanda
Kanske är det de milsvida skogarna och de många sjöarna som du först tar till ditt hjärta. Eller tystnaden och den höga, friska luften. Vetlanda kommun bjuder på ett stycke genuin svensk landsbygdsnatur. Behöver jag säga att det är Vetlanda kommuns beskrivning av staden?

Lars Winnerbäck om Vetlanda
den stan hade inga visioner
inga öppna hav ingen kust
inga salta historier i väggarna
inga svindlande höjder ingen lust

Ja, eller kanske inte var om Vetlanda han skrev den texten men passar ganska bra...


Wikipedia om stadshuset

År 1970 invigdes stadens nya stadshus och det väckte stor debatt i bygden. Stadshuset, som var mycket modernt och med en arkitektur som då uppfattades som främmande i denna lilla stad, kallades i folkmun för babels torn. 

Babels torn - Vetlanda
Vi är nog lite rädda för det nya tydligen...

Om Vetlandabor
Många människor har ett stort intresse av att delta aktivt inom föreningslivet. Vi har ett mycket rikt föreningsliv och många Vetlandabor är eldsjälar som lägger ner mycket tid och kraft för sin förening.

Smålänningar, och särskilt vetlandabor, "skrävlar" aldrig om sin förmåga att spela bandy, köra speedway, sjunga schlagerlåtar och fixa krånglande bilar. Författaren till detta har uppenbarligen inte mött mig!

Om näringslivet
Den småländska företagsamheten präglar näringslivet i kommunen. Det gör Vetlanda till en av landets mest intressanta företagarregioner. Återigen Vetlanda kommun som står bakom texten...

Om Fritiden
Man vill ha möjlighet att göra många olika saker på sin fritid. Dra på upptäckts- och upplevelseturer för att få lite spänning och äventyr. Det kan handla om att gå ut i naturen, fiska, jaga, bada, paddla kanot eller vara ute på sjön i båten. Man kan idrotta, musicera, sjunga eller måla. Besöka våra museer eller bibliotek och låna en bok för att sätta sig ute i solstolen på sommaren eller sitta inne och mysa på vintern eller bara vara. I och runt Vetlanda finns det mycket att se för den som tar sig lite tid. Ja de här sakerna kan man ju inte göra i de flesta svenska småstäder eller? Jag gillar starkt avslutet, "det finns mycket att se för den som tar sig lite tid"

Om familjen
I Vetlanda ses familjen som helhet, där de olika familjemedlemmarna i hög grad påverkar varandra. Tillskillnad från andra kommuner?


Kan sumera det hela med Lasse igen

att komma hem är som att resa i tiden
du känner samma känslor igen
den där kvalmiga väntande friden
och samma kärlek och vemod igen


Kommentarer
Postat av: K

Visst är det med blandade känslor man kommer hem till sin "gamla stad" ? =P



God Jul i stugan! =D

2009-12-22 @ 14:40:22
URL: http://thoughtsoffhermind.webblogg.se/
Postat av: Erika

Gillar om det du skrev! Mysigt att se en del bra saker och inte bara det generella sakerna som man kan läsa om typ alltid. ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0